About Me

My photo
Assalamualaikum (: known as nonnyy :) yellowish-brown skin tone. 21 years old. still studying. 166sm. 50kilogram average. Not so talkative and positive not passively. Arrogant little bit yes i admit it. Fanatic skinny jeans but i'm fat (: shark teeth HAHAHA but i love my smile. Never published my blog. I create just to share my personal life with you. My pleasure to meet u all. cheers (:

Thursday, May 12, 2011

P H O B I A

hello and assalamualaikum semua kawan-kawan and readers ;)
so stress lately. assignment paperwork need to be submit to lecturer before final. nak kumpul semua nanti lecturer boleh kira carrymark sume. stress stress ! i online kejap. update facebook dulu. haha. dah boring men-facebook je , i survey at yahoo macam mana nak atasi masalah cepat stress nie. sambil-sambil click 'atasi stress' ni i ada open one page about PHOBIA. ahahaa. so funny. ada banyak kan jenis kategori phobia nie ? cuba hold a minute what i want to share with u now. mana tahu u all yang ada takut/alah pada something know, penyakit apa yang u all hadapi sekarang ?

berikut ada istilah yang berhubung dengan phobia :

Ablutophobia- Takut mandi atau dibasuh.
Acarophobia- Takut kepada kegatalan atau serangga yang menyebabkan gatal.
Acerophobia- Takut kepada rasa masam.
Achluophobia
- Takut kepada kegelapan.
Acousticophobia- Takut kepada kebisingan.
Acrophobia- Takut kepada ketinggian.
Aeroacrophobia- Takut kepada tempat terbuka yang tinggi.
Agateophobia- Takut kepada kegilaan.
Agliophobia- Takut kepada rasa sakit.
Agoraphobia- Takut kepada tempat terbuka,tempat yang terdapat ramai orang. Takut meninggalkan tempat selamat.
Agraphobia- Takut kepada gangguan seksual.
Agrizoophobia- Takut kepada haiwan liar.
Agyrophobia- Takut kepada jalan raya atau melintas jalan.
Aichmophobia- Takut kepada jarum atau benda tajam.
Ailurophobia- Takut akan kucing.
Albuminurophobia- Takut kepada sakit buah pinggang.
Alektorophobia- Takut kepada ayam. ?
Algophobia- Takut kepada rasa sakit.
Alliumphobia- Takut kepada bawang putih.
Allodoxaphobia- Takut menerima pandangan atau pendapat.
Altophobia- Takut kepada ketinggian.
Androphobia- Takut kepada lelaki. ?
Angrophobia - Takut kepada kemarahan dan menjadi marah.
Anthrophobia or Anthophobia- Takut kepada bunga.

Anthropophobia- Takut kepada orang ramai dan masyarakat.
Antidaeophobia- Takut setiap masa, dimana jua anda berada, seekor itik sedang memerhatikan anda. ?
Antlophobia- Takut kepada banjir.
Anuptaphobia- Takut menjadi bujang.
Apeirophobia- Takut dengan keabadian.
Aphenphosmphobia- Takut kepada sentuhan. (Haphephobia) ?
Apiphobia- Takut kepada lebah.
Aquaphobia - Takut akan air. Secara spesifiknya takutkan lemas.
Arcanophobia - Takut dengan magik
Arachnephobia atau Arachnophobia- Takut kepada labah-labah.
Arithmophobia- Takut akan nombor. ?
Arrhenphobia- Takut kepada lelaki. ?
Arsonphobia- Takut akan api.
Asthenophobia- Takut akan pengsan atau berasa lemah.
Astraphobia or Astrapophobia- Takut akan guruh dan petir.(Ceraunophobia, Keraunophobia)
Astrophobia- Takut akan bintang-bintang dan ruang angkasa.
Ataxophobia- Takut akan perkara yang tak teratur atau tidak kemas.
Atelophobia- Takut dengan perasaan tidak sempurna.
Atephobia- Takut kepada tinggalan lama (ruin).
Athazagoraphobia- Takut dilupakan, tidak dipedulikan.
Atychiphobia- Takut kepada kegagalan.
Autodysomophobia- Takut kepada orang yang berbau tajam.
Automatonophobia- Takut kepada patung ventriloquist's, robot, patung lilin, patung.
Automysophobia- Takut menjadi kotor.
Autophobia- Takut akan keseorangan atau dibiar berseorangan.
Aviophobia or Aviatophobia- Takut untuk terbang.

Barophobia- Takut kepada graviti.
Bathmophobia- Takut kepada tangga atau tebing curam.
Bathophobia- Takut kepada kedalaman.
Batophobia- Takut kepada ketinggian atau berada hampir dengan bangunan tinggi.
Batrachophobia- Takut kepada haiwan amfibia, seperti katak, sesumpah, salamanders,...
Bibliophobia- Takut akan buku.

Bogyphobia- Takut kepada bogeys atau bogeyman (Raksasa yang tinggal bawah katil anda). ?
Briophobia- Takut dengan tapak kaki manusia.
Bromidrosiphobia or Bromidrophobia- Takut akan bau badan
Brontophobia- Takut kepada petir dan guruh.
Bufonophobia- Takut kepada katak dan kodok.


Cacophobia- Takut kepada keburukan.
Cainophobia or Cainotophobia- Takut kepada sesuatu yang baru.
Caligynephobia- Takut kepada perempuan cantik. ?
Cardiophobia- Takut dengan penyakit jantung.
Catagelophobia- Takut diperbodohkan orang lain.
Catapedaphobia- Takut untuk melompat dari tempat tinggi dan rendah.
Cathisophobia- Takut untuk duduk.
Catoptrophobia- Takut dengan cermin.
Cenophobia or Centophobia- Takut bilik kosong.
Cheimaphobia or Cheimatophobia- Takut dengan kesejukkan.(Frigophobia, Psychophobia)
Cherophobia- Takut dengan suasana meriah.

Chiraptophobia- Takut untuk disentuh.
?
Chirophobia- Takut dengan tangan.
Chlorophobia - Takut dengan warna hijau.
Chorophobia- Takut untuk menari.
Chrometophobia or Chrematophobia- Takut dengan duit. ?
Chromophobia or Chromatophobia- Takut dengan warna.
Chronophobia- Takut dengan masa.
Cibophobia- Takut dengan makanan.(Sitophobia, Sitiophobia) ?
Claustrophobia- Takut dengan ruang tertutup.
Cleithrophobia or Cleisiophobia- Takut terkunci didalam ruang yang tertutup.
Clinophobia- Takut untuk tidur.

Clithrophobia or Cleithrophobia- Takut terperangkap.
Coimetrophobia- Takut dengan kubur.
Coprastasophobia- Takut untuk membuang air besar atau secara saintifiknya berak. ?
Coprophobia- Takut dengan tahi.
Coulrophobia- Takut dengan badut.
Counterphobia- Rujukan kepada seorang phobia dengan situasi phobianya.
Cyberphobia- Takut dengan komputer atau menggunakan komputer. ?
Cypridophobia or Cypriphobia or Cyprianophobia or Cyprinophobia - Takut dengan pelacur atau penyakit kelamin.

Decidophobia- Takut untuk membuat keputusan.
Dementophobia- Takut dengan kegilaan.
Demonophobia or Daemonophobia- Takut dengan syaitan.
Demophobia- Takut dengan orang ramai. (Agoraphobia)
Didaskaleinophobia- Takut untuk pergi ke sekolah.
Dikephobia- Takut dengan keadilan (justice).
Dinophobia- Takut dengan rasa pening.
Dishabiliophobia- Takut untuk membuka baju di hadapan orang.
Domatophobia- Takut dengan rumah atau berada dalam rumah.(Eicophobia, Oikophobia) ?
Doraphobia- Takut dengan bulu atau kulit haiwan.
Doxophobia- Takut untuk mengeluarkan pendapat atau menerima pujian. ?
Dystychiphobia- Takut dengan kemalangan.


Eicophobia- Takut dengan keadaan di sekeliling tempat tinggal.(Domatophobia, Oikophobia)

Eisoptrophobia- Takut dengan cermin atau melihat diri dalam cermin. ?
Eleutherophobia- Takut dengan kebebasan. 
?
Enochlophobia- Takut dengan tempat ramai orang.
Enosiophobia or Enissophobia- Takut akan tertuduh melakukan dosa besar atau dikritik.
Eosophobia- Takut dengan waktu subuh atau cahaya siang.
Ephebiphobia- Takut dengan remaja. ?
Epistemophobia- Takut dengan ilmu pengetahuan. ?
Eremophobia- Takut keseorangan atau ditinggalkan keseorangan.

Ereuthrophobia- Takut dengan perasaan malu.
Ergophobia- Takut dengan kerja.
Erotophobia- Takut dengan cinta seksual atau persoalan seksual.
Euphobia- Takut untuk mendengar berita baik. ?
Eurotophobia- Takut dengan organ seksual wanita ?
Erythrophobia or Erytophobia or Ereuthophobia- Takut kepada 1) lampu merah. 2) Perasaan merah padam. 3) Warna merah. ?

Fearaphobia - Takut dengan perkataan 'takut' (fear). ?
Frigophobia- Takut akan kesejukkan dan benda sejuk.(Cheimaphobia, Cheimatophobia, Psychrophobia)

Gatophobia- Takut akan kucing.
Galeophobia - Takut dengan jerung. 
Gamophobia- Takut dengan perkahwinan. 
?
Geliophobia- Takut dengan ketawa. ?
Genophobia- Takut akan seksi. 

Gerascophobia- Takut untuk menjadi tua.
Gerontophobia- Takut dengan orang tua dan menjadi tua.
Geumaphobia or Geumophobia- Takut dengan rasa (lidah).
Glossophobia- Takut untuk bercakap di tempat awam atau memulakan percakapan.
Gymnophobia- Takut untuk berbogel.
Gynephobia or Gynophobia- Takut akan wanita. ?

Hadephobia- Takut akan neraka.
Hagiophobia- Takut dengan wali (saints) atau benda-benda suci.
Hamartophobia- Takut untuk membuat dosa.
Haphephobia or Haptephobia- Takut untuk disentuh.
Hemophobia or Hemaphobia or Hematophobia- Takut dengan darah.

Herpetophobia- Takut dengan reptilia atau haiwan yang merayap dan menyusur.
Heterophobia- Takut dengan jantina lain. (Sexophobia) ?
Hexakosioihexekontahexaphobia - takut dengan nombor 666.
Hierophobia- Takut akan paderi atau benda keramat.
Hippopotomonstrosesquippedalio phobia- Takut dengan perkataan yang panjang. (Nama pun dah gerun) 
?
Hormephobia- Takut terkejut.
Hominophobia- Takut dengan lelaki.

Homophobia- Takut dengan perasaan yang sama, homoseksual atau menjadi homoseksual.
Hygrophobia- Takut dengan cecair, kebasahan atau kelembapan.
Hylephobia- Takut menjadi materialistik atau takut akan sawan.
Hypengyophobia or Hypegiaphobia- Takut untuk bertanggungjawab. 
?
Hypnophobia- Takut untuk tidur atau dihipnotize.
Hypsiphobia- Takut akan ketinggian.

Iconophobia - Takut akan imej dan ikon. 

Ideophobia- Takut dengan idea. ?
Illyngophobia- Takut berasa pening apabila melihat ke bawah dari tempat tinggi (vertigo).
Iophobia- Takut akan racun.
Islamophobia - Takut dengan agama Islam. ?
Isolophobia- Takut akan keseorangan.


Kainolophobia or Kainophobia- Takut dengan sesuatu yang baru. 
?
Kakorrhaphiophobia- Takut akan gagal atau tertewas.
Katagelophobia- Takut diperbodohkan.
Kenophobia- Takut dengan ruang kosong.
Keraunophobia or Ceraunophobia- Takut dengan gurh dan petir.(Astraphobia, Astrapophobia)
Kinetophobia or Kinesophobia- Takut dengan sebarang pergerakkan.
Koinoniphobia- Takut dengan bilik. ?
Kolpophobia- Takut dengan organ seks, terutamanya wanita ?
Kopophobia- Takut dengan keletihan.

Lachanophobia- Takut dengan sayuran.
Laliophobia or Lalophobia- Takut untuk bercakap. ?
Leukophobia- Takut dengan warna putih.

Ligyrophobia- Takut dengan bunyi yang sangat kuat.

Lilapsophobia- Takut dengan puting beliung dan taufan.
Lockiophobia- Takut dengan kelahiran.

Logizomechanophobia- Takut dengan komputer. ?
Logophobia- Takut dengan perkataan.
Lygophobia- Takut dengan kegelapan.
Lyssophobia- Takut dengan penyakit gila atau takut menjadi gila.

Macroxenoglossophobia - Takut dengan perkataan yang panjang dan pelik.
Macrophobia- Takut untuk menunggu lama.
Maimouphobia, Pithikosophobia - Takut akan monyet. 
Mageirocophobia- Takut untuk memasak.
Megalophobia- Takut dengan benda-benda besar.
Melophobia- Takut atau benci dengan muzik. ?
Metathesiophobia- Takut dengan perubahan. 
?
Microphobia- Takut dengan benda-benda kecil.
Mnemophobia- Takut dengan memori. 
?
Monophobia- Takut dibiarkan seorang atau takut keseorangan.

Monopathophobia- Takut dengan sesuatu penyakit.
Musophobia or Muriphobia- Takut akan tikus.
Myctophobia- Takut akan kegelapan.
Mythophobia- Takut dengan khabar angin atau cerita palsu. 
?

Nebulaphobia- Takut dengan kabus. (Homichlophobia)
Necrophobia- Takut akan kematian atau takut dengan benda mati.
Neophobia- Takut dengan sebarang benda baru. 
?
Nihilophobia - Takut dengan sesuatu yang tiada.

Noctiphobia- Takut dengan malam.
Nomatophobia- Takut dengan nama-nama.
Nosocomephobia- Takut dengan hospital.
Nosophobia or Nosemaphobia- Takut untuk jatuh sakit.
Nostophobia- Takut untuk pulang ke rumah.
Novercaphobia- Takut dengan ibu tiri.
Nyctohylophobia- Takut akan malam

Nyctophobia- Takut dengan kegelapan atau takutkan malam.

Obesophobia- Takut berat badan meningkat.(Pocrescophobia)
Ochlophobia- Takut dengan keadaan ramai orang atau rusuhan.
Octophobia - Takut dengan nombor lapan (8).

Olfactophobia- Takut dengan bau-bauan.
Ombrophobia- Takut dengan hujan atau takut ditimpa hujan.
Oneirophobia- Takut dengan mimpi.
Ophthalmophobia- Takut ditenung oleh orang lain.

Osmophobia or Osphresiophobia- Takut dengan bau-bauan.
Ostraconophobia- Takut dengan perangai pentingkan diri.
Ouranophobia or Uranophobia- Takut dengan syurga.

Panophobia or Pantophobia- Takut segala-galanya.
Paralipophobia- Takut tidak bertanggungjawab atau tidak melakukan tugas.
Paraskavedekatriaphobia- Takut dengan Friday the 13th.
Parthenophobia- Takut dengan anak dara. ?
Peccatophobia- Takut melakukan dosa.

Pedophobia- Takut dengan budak.
Peladophobia- Takut dengan orang botak.
Peniaphobia- Takutkan kemiskinan.
Pentheraphobia- Takutkan ibu mertua. (Novercaphobia)
Phagophobia- Takut menelan, makan atau dimakan.
Phalacrophobia- Takut menjadi botak.
Pharmacophobia- Takut mengambil ubat.
Phasmophobia- Takutkan hantu.
Phengophobia- Takut dengan cahaya siang.
Philemaphobia or Philematophobia- Takut dengan ciuman. ?
Philophobia- Takut jatuh cinta atau dicintai. ?
Phobophobia- Takut dengan fobia.

Phonophobia- Takut dengan suara atau telefon.
Phronemophobia- Takut untuk berfikir. ?
Placophobia- Takut dengan batu nisan.
Plutophobia- Takut dengan kekayaan.
Pluviophobia- Takutkan hujan.
Pneumatiphobia- Takut dengan roh.
Pnigophobia or Pnigerophobia- Takut tercekik.
Pocrescophobia-Takut menjadi gemuk. (Obesophobia)
Pogonophobia- Takut dengan janggut.
Politicophobia- Takut dengan ahli politik.
Polyphobia- Takut dengan banyak perkara.
Porphyrophobia- Takut warna ungu.
Potamophobia- Takut dengan sungai atau air mengalir.
Psychophobia- Takutkan fikiran. ?
Psychrophobia- Takutkan kesejukan.
Pyrophobia- Takutkan api.


Samhainophobia- Takut dengan sambutan Halloween.

Sarmassophobia- Takut dengan permainan cinta. (Malaxophobia)
Satanophobia- Takut dengan syaitan.
Sciophobia Sciaphobia- Takut dengan bayang-bayang.
Scolionophobia- Takut dengan sekolah.
Sitophobia or Sitiophobia- Takut dengan makanan atau makan. (Cibophobia) ?
Snakephobia- Takut dengan ular. (Ophidiophobia)
Soceraphobia- Takut dengan ibubapa mertua.
Social Phobia- Takut dinilai secara negatif dalam situasi sosial.
Sociophobia- Takut dengan masyarakat dan orang ramai.
Somniphobia- Takut untuk tidur.
Sophophobia- Takut untuk belajar. ?
Soteriophobia - Takut untuk bergantung atau menjadi tanggungan orang lain.
Spectrophobia- Takut dengan hantu.

Stenophobia- Takut dengan benda atau tempat yang sempit.
Syngenesophobia- Takut dengan ahli keluarga. ?

Taphephobia Taphophobia- Takut ditanam hidup-hidup dan tanah perkuburan.
Technophobia- Takut dengan teknologi. 
?
Testophobia- Takut untuk mengambil ujian.
Thanatophobia or Thantophobia- Takut untuk mati atau takutkan kematian.

Theologicophobia- Takut dengan ilmu ketuhanan (theologi). 
?
Theophobia- Takut dengan Tuhan atau agama.
Tremophobia- Takut menggeletar.
Tyrannophobia- Takut dengan pemerintah yang zalim.

Vitricophobia- Takut dengan bapa tiri.

Vuteuthindion - Takut untuk berpicnic.

Xanthophobia- Takut dengan warna kuning atau perkataan kuning itu sendiri.
Xerophobia- Takut dengan kekeringan.


Ymophobia - Takut dengan perkara yang bertentangan atau kontra.


Zelophobia- Takut dengan perasaan cemburu.
Zeusophobia- Takut dengan Tuhan atau dewa.
Zemmiphobia- Takut dengan tikus tanah.
Zoophobia- Takut dengan binatang.


  
yang i bold big size is my phobia. uhuu. what's yours ? hahaha :D


2 comments:

  1. bapak bnyak..x larat nk bace smpai abiz..hahaha

    ReplyDelete
  2. kalo ikutkan tak salah ada perasaan takut..

    yang jadik masalah tu takut kat semua benda...last2, apa pun tak boleh...

    Gorengbaek - Falsafah Along pasal kawen

    Hangit Habis dah - Along...ko tak takut ke??

    Kerat Senget - My Own Path

    ReplyDelete